posticon Δελτίο Τύπου - Η Ελλάδα Τιμά τον James D. Watson - Iστορικές Στιγμές στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών

Print Email
Attachments:
Download this file (DSC_7140.jpg)DSC_7140.jpg[ ]340 kB
Download this file (DSC_7244.jpg)DSC_7244.jpg[ ]351 kB
Download this file (DSC_7503.jpg)DSC_7503.jpg[ ]366 kB
Download this file (DSC_7594.jpg)DSC_7594.jpg[ ]246 kB
Download this file (DSC_7622.jpg)DSC_7622.jpg[ ]273 kB
Download this file (DSC_7755.jpg)DSC_7755.jpg[ ]342 kB
Download this file (DSC_7769.jpg)DSC_7769.jpg[ ]480 kB

17ο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας

Ο James D. Watson, Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας
για την ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA,
αναγορεύτηκε Επίτιμος Δημότης Σπετσών

Ιστορικές στιγμές στην
Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών

29-31 Αυγούστου 2016, Σπέτσες

Υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο της ιστορικής Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών, χωρητικότητας 900 περίπου ατόμων, ο κάτοχος Nobel για την ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA, κορυφαίος Ερευνητής και Φιλέλληνας James D. Watson, σε μια συγκινητική και επιβλητική ατμόσφαιρα, αναγορεύτηκε στις 30 Αυγούστου 2016, σε Επίτιμο Δημότη Σπετσών. Η είσοδος του James D. Watson με τη σύζυγο του Elizabeth στο χώρο για την Τελετή Αναγόρευσης έγινε δεκτή από τους παριστάμενους με μεγάλο ενθουσιασμό, οι οποίοι, όρθιοι (standing ovation), υποδέχθηκαν τον κορυφαίο ερευνητή.

Η Αναγόρευση του James D. Watson, για την προσφορά του και για την ένθερμη υποστήριξη της Ελλάδας από μέρος του, έγινε από τον Δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη, στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας και του εορτασμού των 50 Χρόνων (1966-2016), λειτουργίας των Σχολείων Μοριακής Βιολογίας, η έναρξη των οποίων έγινε τον Ιούλιο του 1966 με τη συμμετοχή των James Watson και Francis Crick. Για την κοσμογονική ανακάλυψη είχαν ήδη βραβευτεί με το Nobel Ιατρικής και Φυσιολογίας το 1962. Η ανακάλυψη της Διπλής Έλικας του DNA θεωρείται ως η σημαντικότερη μετά τη διατύπωση της θεωρίας της Εξέλιξης του Δαρβίνου.

Στην Τελετή Αναγόρευσης παραβρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό αναφερόμενος στο έργο του James D. Watson και στη σημασία του για την Ιατρική και την ανθρώπινη σκέψη. Το Συνέδριο και η τιμητική εκδήλωση για τον James D. Watson και την Ruth Padel, στην οποία παραβρέθηκαν επίλεκτα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας από Ελλάδα και εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Παναγιώτης  Χατζηπέρος και ο Πρόεδρος της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών κ. Νίκος Φιντικάκης. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γιάννης Ματσούκας, σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Ιατρική Χημεία” και στην προσφορά του στην Έρευνα και την Ελληνική Παιδεία. Ο Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Νίκος Μοσχονάς παρουσίασε το έργο του James D. Watson, τους σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής του και τις ενέργειες του για τη διεθνή Ειρήνη και την υποστήριξη της Ελλάδας.

Στην Τελετή Αναγόρευσης συμμετείχε με ομιλία της, η Καθηγήτρια Ποίησης στο King's College στο Λονδίνο, Ruth Padel, τρισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου. Η ομιλία της ήταν μια συναρπαστική περιγραφή του έργου και της ζωής του προπάππου της καθώς και του γενεαλογικού δένδρου της οικογένειας Δαρβίνου. Η Καθηγήτρια Ruth Padel είχε και την επόμενη ημέρα ομιλία με τίτλο “Science begins in Poetry” (Η Επιστήμη Ξεκινά με την Ποίηση), την οποία παρακολούθησε ο James D. Watson.

Στον James D. Watson προσέφεραν αναμνηστικά δώρα η Ένωση Ελλήνων Χημικών, το Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο και ο γλύπτης Στάθης Λεοντής, ο οποίος έχει συνθέσει το αριστουργηματικό γλυπτό της Διπλής Έλικας του DNA τοποθετημένο στο χώρο του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών. Την απονομή των δώρων ακολούθησε μουσική εκδήλωση με αντιφώνηση του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη, διδάκτορα χημείας, Μίμη Πλέσσα και συναυλία της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων AΤΤΙΚΑ και της Φιλαρμονικής του Δήμου Περιστερίου.

Η παρουσίαση των ομιλητών στην τελετή Αναγόρευσης έγινε από την τριτοετή φοιτήτρια του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Φωτεινή Παπαλεωνιδοπούλου, η οποία επίσης διάβασε κείμενο της Μελίνας Μερκούρη για τον James D. Watson. Στο κείμενο αυτό, η Μελίνα Μερκούρη εκφράζει το θαυμασμό της για τον σπουδαίο επιστήμονα τον οποίο είχε γνωρίσει στις Σπέτσες το καλοκαίρι του 1966. Η Φωτεινή, άριστη φοιτήτρια του Βιολογικού Τμήματος, ήταν το κοριτσάκι των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 που έσβησε τη Φλόγα στην Τελετή Λήξης των αγώνων.

Της Αναγόρευσης στο υπαίθριο θέατρο της ιστορικής Σχολής, προηγήθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας στην Αναργύρειο Σχολή τελετή αποκαλυπτηρίων τιμητικής επιτοίχιας πλάκας από τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της Εκτελεστικής Επιτροπής της Σχολής όπου το παλαιό Αμφιθέατρο των Φυσικών Επιστημών της Σχολής στο δεύτερο όροφο ονομάστηκε “Αμφιθέατρο James Watson και Francis Crick”. Στην Τελετή παραβρέθηκαν, το ΔΣ της Αναργυρείου Σχολής, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Σπετσών και όλοι οι σύνεδροι. Στο ίδιο κτίριο της Σχολής και στην είσοδο του κεντρικού Αμφιθεάτρου που πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο και όπου πριν από 50 Χρόνια οι Watson και Crick έκαναν τις ανακοινώσεις τους για τη Διπλή Έλικα του DNA, τοποθετήθηκε εντοιχισμένη τιμητική πλάκα με τα ονόματα των δύο ερευνητών. Η συγκίνηση του James Watson να βρεθεί στην ίδια αίθουσα μετά από 50 χρόνια ήταν εμφανής. Στην κατάμεστη αίθουσα ο Καθηγητής Watson αναφέρθηκε στην τότε ομιλία του, στα γεγονότα και στους πρωταγωνιστές της μεγάλης ανακάλυψης.

Ο James D. Watson στη διάρκεια των τριών ημερών του Συνεδρίου, ακούραστος, ακάματος και με πολλή υπομονή και ενδιαφέρον συζητούσε επί ώρες με τους συνέδρους, και ιδιαίτερα με τους νέους μεταπτυχιακούς φοιτητές, που ήθελαν να τον δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του. Υπομονετικά, επίσης, δεχόταν να υπογράφει αυτόγραφα και να φωτογραφίζεται με ομάδες συνέδρων που ήθελαν να συγκρατήσουν και να αποτυπώσουν αυτές τις αξέχαστες στιγμές μαζί του. Για όλους όσους βρέθηκαν στις Σπέτσες ήταν μια ανεπανάληπτη, αξέχαστη και μοναδική εμπειρία. Η παρουσία του James D. Watson στο Συνέδριο της Ιατρικής Χημείας ήταν μια κορυφαία στιγμή για το Πανεπιστήμιο Πατρών, για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα!

Το Συνέδριο ήταν πολυπολιτισμικό με τρεις κύριες θεματικές ενότητες, Μοριακής Βιολογίας, Ιατρικής Χημείας, Επιστήμης/Λογοτεχνίας/Ποίησης. Τα κείμενα των ομιλιών των James D. Watson και Ruth Padel θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ιατρικής Χημείας και του Πανεπιστημίου Πατρών. Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στη μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου και ιδιαίτερα το προσωπικό της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών. Επίσης, ευχαριστούμε την ΕΡΤ1, η οποία υπήρξε χορηγός επικοινωνίας του Συνεδρίου και της Τελετής Αναγόρευσης καθώς και όλους αυτούς που προσφέρθηκαν από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συμβάλουν.

Οι λέξεις που ταιριάζουν για όλους εμάς που βρεθήκαμε στις Σπέτσες είναι: “Συγκίνηση και Δέος για τον μεγάλο Ερευνητή και Φιλέλληνα”. Η παρουσία του ήταν μια μεγάλη τιμή για την Ελλάδα στην οποία θα αναφέρονται οι επόμενες γενεές.

Ο James D. Watson σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Αναργυρείου Σχολής, την οποία ο ίδιος ζήτησε, θέλησε να μάθει για την πορεία της Σχολής, συζήτησε και έκανε συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να εξελιχθεί σε παγκόσμιο Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής. Ο James D. Watson εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια και με ευχαριστίες για τη φιλοξενία, την υποδοχή και την αγάπη που του έδειξαν στις εκδηλώσεις προς τιμήν του οι τοπικές αρχές και οι απλοί άνθρωποι του νησιού όπως και για την τιμή που του επιφύλαξε η επίσημη Πολιτεία.

Συνέντευξη του James D. Watson στην ΕΡΤ1 στο link:   http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/apoklistiko-o-nompelistas-tzeims-gouotson-stin-ert-i-anakalipsi-tis-diplis-elikas-tou-dna/

Συνέντευξη του James D. Watson στο TOVIMA SCIENCE στο link:  http://www.tovima.gr/science/article/?aid=825700&wordsinarticle=watson

ΔΗΜΟΣ ΣΠΕΤΣΩΝ

ΑΝΑΡΓΥΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ ΣΠΕΤΣΩΝ